PIA staat voor Partner in Assistentie. Partner zijn in jouw ondersteuningsnoden, dat is wat wij willen zijn en doen. Wij willen niet in jouw plaats denken of doen, maar naast jou staan om ervoor te zorgen dat jouw persoonsvolgend budget (PVB/PAB) vlot loopt.

Wat is een persoonsvolgend budget (PVB/PAB)?

Het persoonsvolgend budget is een jaarlijks gepersonaliseerd budget dat toegekend wordt door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH). Hoeveel je krijgt, hangt af van jouw zorgzwaarte (jouw noden en vragen).

Een persoonsvolgend budget aanvragen, kan vanaf 17 jaar op voorwaarde dat je erkend werd als persoon met een handicap door het VAPH.

Lees meer over de aanvraagprocedure op de website van het VAPH.

 

Hoe kan ik mijn persoonsvolgend budget (PVB/PAB) besteden?

Het persoonsvolgend budget is een zorggebonden budget waarmee je als meerderjarige zorg, ondersteuning en assistentie kan betalen. Deze kan je kopen binnen jouw eigen netwerk, bij vrijwilligersorganisaties, bij individuele begeleiders, bij professionele zorgverleners of bij door het VAPH erkende zorgaanbieders.

Je kan zelf kiezen of je jouw budget cash of in voucher besteedt.

  • Het cashbudget wordt op je rekening gestort en kan je gebruiken om je zorg en ondersteuning zelf te organiseren.
  • Met een voucher kan je de ondersteuning bij vergunde zorgaanbieders betalen. Een voucher kan je vergelijken met een soort bon die je kan gebruiken bij een voorziening van het VAPH.
  • Ook een combinatie van cash en voucher is mogelijk.

 

Je persoonsvolgend budget (PVB/PAB) cash besteden via PIA

PIA is actief binnen de cashbesteding en wil inspelen op de mogelijkheden die het PVB/PAB kan bieden om de ondersteuning zelf meer in handen te nemen. Via PIA kan je zelf werkgever worden van jouw persoonlijk assistenten en PIA ondersteunt jou in deze rol.

PIA is een one-stop-shop voor cashbesteding waar je zelf de ondersteuningsmodules kiest die je nodig hebt.

 

Waarom kiezen voor PIA?

PIA maakt deel uit van ADO Icarus. ADO Icarus is een vergunde zorgaanbieder die meer dan 30 jaar ervaring heeft in de gehandicaptensector en actief is over heel Vlaanderen. Hierdoor kunnen wij binnen PIA zeer goed op maat werken van jouw handicap. Dit is een grote troef, aangezien een sociaal secretariaat of dienstenchequebedrijven zich richten naar de gehele bevolking en vaak weinig ervaring hebben in de gehandicaptensector.

 

Heb je vragen of wil je weten wat PIA voor jou kan betekenen?

Contacteer ons