13 januari 2022

Sabine raakte op 20-jarige leeftijd betrokken bij een zwaar verkeersongeval dat haar leven veranderde. Vandaag doet Sabine beroep op PIA om haar persoonsvolgend budget (PVB) volledig zelf in handen te kunnen nemen.

Sabine was een 20-jarig meisje, een beloftevol model, toen haar leven plots compleet veranderde.
In juli 1983 gebeurde het ondenkbare. Sabine raakte betrokken in een zwaar verkeersongeval toen ze op weg was naar een vriendin om samen in de zon te gaan liggen.

Hoe een verkeersongeval het leven van Sabine veranderde

Sabine werd geboren in 1962, behaalde haar diploma als opvoedster en vond daarna haar roeping als fotomodel. Ambitieus, gedreven en sociaal, zo kon je Sabine het best omschrijven.

Sabine zag haar droom aan diggelen vallen na het verkeersongeval. Vandaag is ze helemaal anders en kan ze alleen nog maar terugblikken op die droom. “Ik was echt van plan om te slagen als model, ik was van plan om de cover van Vogue te halen”.

Sabine werd na het ongeval meteen overgebracht van Hasselt naar Genk.  Snel opereren was nodig gezien de interne bloedingen die Sabine had opgelopen. Na haar operatie lag Sabine exact 100 dagen in coma. “Toen ik wakker werd, wist ik niet welke dag het was. Ik wilde vragen stellen, maar dat lukte niet.”

Sabine had een lange revalidatieweg te gaan, maar haar vader René, die toen trainer was van topatleten, was vastberaden om zijn dochter te helpen. Hij zette alles op alles om ervoor te zorgen dat zijn dochter terug zelfstandig zou kunnen leven.

“Ik werd iedere ochtend om half 8 uit bed gejaagd om oefeningen te doen. Ik slaap graag en ben nooit sportief geweest, dus je kan je voorstellen hoe dat toen voelde”, zegt Sabine lachend.

Na 3 jaar hard werken en tegen alle verwachtingen van de dokters in, ging Sabine alleen wonen. Haar terugkeer in de maatschappij liep niet van een leien dakje. Ze kreeg geen kansen op de arbeidsmarkt en het leggen van sociale contacten was enorm moeilijk.

Maar Sabine beet door. Samen met een vriend richtte ze de ‘Coma vereniging Limburg’ op, waar ze de rol van PR-verantwoordelijke op zich nam. “Uit deze rol haalde ik heel veel voldoening.”

Een paar jaar later sloeg het noodlot helaas opnieuw toe. Er werd bij Sabine oedeem vastgesteld in de hersenen. Om verdere achteruitgaan tegen te gaan, werd een ingreep ingepland. Die ingreep had zware gevolgen.

Waarom Sabine beroep doet op PIA om haar persoonsvolgend budget (PVB) te besteden

Wat ik belangrijk vind in mijn leven, is zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven. PIA helpt mij hierbij.

Sabine zit vandaag in een rolstoel en is afhankelijk van de hulp van anderen. Ze woont samen met haar vader in zijn appartement. Toch zien we haar nog steeds als een grappige, goedlachse blonde dame. “Wat ik belangrijk vind in mijn leven, is zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven. PIA helpt mij hierbij. Dankzij PIA heb ik mijn budget volledig in handen en kan ik zelfstandig optreden als werkgever, met de nodige ondersteuning. Ik koos voor PIA omdat ik altijd op hen kan rekenen. Niet enkel bij de opstart, maar iedere dag opnieuw. Heb ik een vraag over de loonstaten of betalingen, ik mag altijd bellen. PIA komt haar beloftes na en dat apprecieer ik enorm.”

 

Beschik je zelf ook over een persoonsvolgend budget (PVB) of persoonlijk assistentiebudget (PAB) en wil je meer info over onze werking?

Contacteer ons