16 juni 2022

De Vlaamse regering keurde op 3 juni 2022 de VIA6-middelen goed. Het VAPH voegde daarom de VIA6-middelen toe aan de budgetlijnen.

Als houder van een PVB (persoonsvolgend budget) of PAB (persoonlijk assistentiebudget) ben je verplicht om minimaal het minimumloon uit te betalen aan jouw persoonlijk assistenten die via een arbeidsovereenkomst tewerkgesteld zijn.

Om dit minimumloon te kunnen uitbetalen, krijg je als budgethouder extra budget (VIA6-middelen). Het VAPH verhoogt hiervoor jouw budgetlijn voor 2021 én 2022.

Je kan jouw verhoogde budgetlijn voor 2021 in het e-loket mijnvaph.be zien via persoonlijke budgetten > archief > budgetlijn 2021. 

 

Welke kosten geven recht op een budgetverhoging in het kader van het minimumloon (VIA6)?

Het gaat om volgende kosten:

  • loon
  • kosten sociaal secretariaat
  • vakantiegeld
  • maaltijdcheques
  • opzegvergoedingen

 

Hoeveel bedraagt de verhoging?

Dien je één van bovenstaande kosten in? Dan verhoogt het VAPH sinds 3 juni jouw budgetlijn automatisch met 8,75% van die kost. Voor kosten van 1 januari 2021 t.e.m. 2 juni 2022 werden de budgetlijnen met terugwerkende kracht verhoogd.

Opgelet: Dit geldt enkel voor kosten die vallen binnen een arbeidsovereenkomst. Kosten die vallen binnen een takenovereenkomst, komen niet in aanmerking.

 

Hoe krijg ik mijn verhoging?

Het VAPH voert automatisch de verrekening door, je hoeft hiervoor zelf niets te doen.

 

Heb je nog vragen?

Aarzel dan niet om ons te contacteren. Wij helpen jou graag verder.

Contacteer ons