6 maart 2023

Een onbekende aandoening zorgde ervoor dat Joke op 38-jarige leeftijd niet meer kon lopen. Vandaag woont Joke samen met haar man Rob in Lommel en doet ze beroep op PIA om haar persoonsvolgend budget (PVB) zelf te beheren.

Joke is een optimistische, goedlachse dame van 58 jaar. Ze is trotse inwoner van Lommel met West-Vlaamse roots. Op 38-jarige leeftijd kon ze plots niet meer lopen. Vandaag zit Joke in een rolstoel en doet ze beroep op PIA om haar ondersteuning zelf te regelen. Wij gingen bij haar op bezoek.

Hoe Joke omgaat met haar handicap die ze kreeg op latere leeftijd

“Eigenlijk is mijn naam Johanna, maar iedereen noemt mij Joke.” Joke is geboren en getogen in West-Vlaanderen, maar woont nu samen met haar man Rob en kanarie Jipke in een rustige groene buurt in Lommel. “Ik heb Rob leren kennen in Zandhoven toen ik op reis was met de CM. Ondertussen zijn we 15 jaar samen en zijn we in de zomer van vorig jaar getrouwd.”

Tot vandaag weet Joke nog steeds niet wat haar handicap veroorzaakte. “Ik was 14 maanden toen ik ziek werd. Dokters dachten toen aan een hersenvliesontsteking, maar op de scans was geen letsel te zien. Op 6-jarige leeftijd werd ik opnieuw ziek en ging lopen moeizaam. Heel wat jaren later, kon ik ’s ochtends plots mijn voeten niet meer naast het bed neerzetten. Ik was toen 38 jaar. Tot op vandaag weet niemand wat er met mij aan de hand is. Ik wil het niet meer weten, ik voel mij goed en blijf optimistisch.”

Joke woonde vroeger in een voorziening voor mensen met een beperking in West-Vlaanderen. “Ik was daar niet gelukkig. Ik wilde graag zelfstandig wonen, alleen of met partner. Via de sociale dienst van de CM leerde ik PIA kennen.”

Via PIA vond Joke haar assistente Jessica. Joke, Rob en Jessica zijn vandaag twee handen op een buik. “Jessica was van de 10 sollicitanten de laatste. Het klikte vanaf het eerste moment. We kunnen goed met elkaar babbelen, ook over verdriet en emoties. Ze helpt mij met heel wat zaken, zoals koken, poetsen, winkelen, strijken, maar we gaan ook samen wandelen of soms iets drinken. ”

Joke heeft een grote familie waar ze nog veel contact mee heeft. “Ik heb 2 broers, 1 zus en een mama die er nog is. Ik zie hen niet dikwijls omwille van de afstand, maar we bellen wel vaak. De verhuis van West-Vlaanderen naar Lommel lag in het begin wat moeilijk voor hen, maar ze zien dat ik hier gelukkiger ben.” Joke is ook fiere meter van Lieke. “Lieke komt elke week langs met haar 2 kindjes. Dat zijn fijne momenten, want ik zie graag kinderen. Ik steun ook een weeskindje en een studentenmeisje in Afrika. Ik wil hen alle kansen geven. Mensen helpen is mijn roeping.”

Waarom Joke beroep doet op PIA om haar persoonsvolgend budget (PVB) te besteden

Zelfstandigheid en zelf keuzes kunnen maken is voor mij het belangrijkste in het leven. PIA helpt mij hierbij.

Joke is afhankelijk van haar rolstoel en de hulp van anderen. Toch wordt ze door haar omgeving gezien als een optimistische, goedlachse en sociale vrouw. “Zelfstandigheid en zelf keuzes kunnen maken is voor mij het belangrijkste in het leven. PIA helpt mij hierbij. Dankzij PIA ben ik zelf werkgever van mijn assistente en krijg ik tegelijkertijd de nodige ondersteuning, iedere dag opnieuw. Ook als ik vragen heb, word ik steeds vlot geholpen. Ik heb nu zelf mijn PVB in handen en kan thuis zijn met Rob. Dat is wat mij gelukkig maakt.”

 

Beschik je zelf ook over een persoonsvolgend budget (PVB) of persoonlijk assistentiebudget (PAB) en wil je meer info over onze werking?

Contacteer ons